web analytics
18. juli 2024
FoilSnakWindsurf

Havaribaseret vedligehold

Havaribaseret vedligehold, er til søs en stående joke, og dækker jo over manglende tilsyn/vedligehold af et område, genstand eller maskindel.

Og kan i samme åndedrag tilføje, forekommer sjældent til søs nu til dags, dertil er myndighedskrav alt for skrappe og omsætningstab ved større havari er jo massive.

Men begrebet kan overføres til vores oplevelser til søs med surferiet.

Eller rettere, det er ikke en bevidst holdning vi har eller har tillagt, slet ikke, det er nærmere en slags konstatering af, at….det virkede jo i går eller sidst, så hvorfor skulle det ikke gøre det i dag?

Og for god ordens skyld, så er redaktøren ikke et klap bedre, det er ikke mere end 30 dage siden, jeg pludselig stod med en trapezline i hånden….og jo, den virkede da i går.

Uagtet at DMI brøler sommer i næste uge, så må i affinde os med at vejret bliver mere efterårsagtigt, havtemp falder, og konsekvenser af havari er selvfølgelig mere alvorlige i kolde forhold.

Noget surfgrej, kan man ikke rigtigt chekke, noget har ikke så afgørende betydning, og andet massiv.

To østjyske surfere, knækkede begge to, uafhængigt af hinanden, powerjointen i går. Der skete heldigvis ikke noget alvorligt, og mig bekendt er det begge to et par erfarne herrer, der nok skal være ops på deres grej.

Det kan ske for alle, man kan jo ikke gardere sig mod alt, og heldigvis for det.

Mastehavarier er svære at forudse, for det er vel de færreste der på forhånd beslutter sig for at i dag, vil jeg lave den vildeste slammer, og i den forbindelse smadre masten ned i boardet?
Forlængere det samme, med mindre der er synlige revner.

Hørte på vandrør om en surfer, der langt ude i Øresund, tabte sin foil, vist nok fordi bolte ikke kunne strammes helt osv osv.

Når jeg har havari, og der er heldigvis forholdsvis sjældent, så har det mere eller mindre været med årsag i sjusk i tilrigning, eller måske afrigning.

Typisk kommer jeg ind, laver lynafrigning, smider det hele ind i traileren, og glemmer alt om den bom der sluttede skidt på masten, trapezline der nu går stramt,- det sand der har sat sig i forlængeren…fortsæt selv.

Og sådan er det nok for os alle.

Surfgrej er sliddele, og det skal vi huske, det bliver træt i længden. Finneskruer, der ikke kan strammes så meget som nødvendigt,- det går jo nok, bolte på foil det samme, den lidt løse skrue på fodstroppen osv osv, vi kender det, og vi glemmer det.

Eller foilvingen der løsner sig under sejlads. Ikke meget, måske et par mm. Har jeg oplevet mange gange, og har efterfølgende gjort til en vane, at hver gang jeg holder pauser, så mærker jeg lige efter om vingerne stadig sidder stramt til,- og det er ikke altid tilfældet,- just saying.

Rigtigt godt efterår til alle.

Facebook Comments
Total Page Visits: 2180 - Today Page Visits: 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *