web analytics
18. juli 2024
FoilSnak

Bad foil

Findes det?
En dårlig foil?

Det begynder jeg egentlig at tvivle på.
I starten var jeg af den opfattelse, at mine mangler som foiler (selvfølgelig) udelukkende skyldtes fejlkonstruerede vinger, dårlige master og forkerte indstillinger.

Det tror jeg ikke længere.
Bevares, jeg har været igennem en del foils, og der har være fejl og mangler på mange, sjusk ja, dårligt håndværk, bestemt, men direkte fejlkonstruktioner,- næppe.

Der har været nogen foils igennem hos mig- ikke at det har gjort mig til en bedre foiler, eller jeg har grundlag for,  at komme med nogen form for ekspertudtalelser, men som almindelig wannabee foiler, med weekendambitioner har jeg en mening.
På grundlag af:
Horue carbon med flere frontvinger
Ker carbon
Naish alu/composit med flere mastelængder
NP flight alu
NP glide wind
Starboard slalom med flere vinger og fuselager

Er jeg nu kommet til den konklusion, at der nok alligevel ikke findes dårlige foils, vel at mærke når man anskuer hvornår de er søsat.

Min første foil, Horue, var nok ikke en dårlig foil da den kom. Den var fremsynet på mange områder, og den virkede (formodentlig) for jeg blev aldrig rigtig dus med den,  trods alt.
Det var jo en af de første serieproducerede carbonfoils,- og vi måtte ret hurtigt konstatere, at fransk kvalitetskontrol lader meget tilbage. Det var dårligt håndværk langt hen af vejen, skæve skruer osv.

Men selve carbon var ok. Også selve vingerne. I forhold til nu, vil jeg dog ikke vælge dem.
Dels er selve carbonmasten generelt blevet meget, meget stærkere og mere stiv, dels havde frontvingen på Horue dengang, en uheldig form ift opsamling af tang.

Min næste foil var en toplækker Ker (Bic) foil. Rent carbon i flot kvalitet. Igen fransk produceret, og igen…tja.
Man havde lavet hovedet på foilen så stort, at det ikke passede i nogen finnekister.
Jeg var derfor nødt til at have en windsurfhåndværker til at omforandre hovedet,- vi snakker ikke her et par mm der skulle slibes, men langt mere der skulle tilpasses. Dertil kom at møbelskruerne sad løst. Igen dårlig kvalitetskontrol.

Så kom NP Flight, version 1. Har jeg skrevet meget om, udfordringen var tommegevind i stedet for mm, samt at nogen master var, eller blev hurtigt skæve. Det sidste har jeg selv oplevet, men formodentlig selvforskyldt ved forkert brug.

Naish foilen. Også den skulle tilpasses i til finneboks,- kræver en vinkelsliber og forsigtighed, men ellers en fin foil, der holder det lovede, dvs opplaning v lav hastighed og stor stabilitet

Starboard foilen har jeg ikke så stor erfaring med endnu, eneste negative er alle de skruer der skal samles for at få det til at blive en helhed, tager laaaaang tid, og ikke fedt med kolde fingre.

NP Glide Wind. Intet negativt, men en fordel med længere mast hurtigst muligt.

Ovennævnte foils alle nogen jeg har sejlet, og alle nogen der virker.

Hvis man sammenholder de første modeller, med dem der kommer nu, er styrken på carbonmasten det første man konstaterer.

Ret hurtigt er det konstateret, at styrken på selve masten er afgørende for sejladsen. Jo længere og jo stivere (hmm, gælder i mange sammenhænge,. host host) jo bedre komfort når man sejler.

Der er kommet masser af landvindinger gennem seneste år, selvfølgelig, men dertil at påstå at nogen foils ikke virker,- det finder jeg ikke korrekt.

Der findes dårligt håndværk, dårlig kvalitetskontrol osv, men alle foils virker, når man vel at mærke opnår teknikken.

 

Facebook Comments
Total Page Visits: 1786 - Today Page Visits: 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *