web analytics
20. maj 2024
FoilSnakWindsurf

Slip for svider

Peter Frank skrev for nogen år siden en fin artikel om hvorledes man undgår at få en Svider.
Altså de der mega kolde fingre, der er gennemført ubehageligt at genoplive efter en surftur.

Af Peter Frank
LHR også kaldt Lewis Hunting Response (eller Reaction) 🙂
Det er basalt teknikken til at undgå at fryse hænder/fingre når koldt !
Lad mig forklare, bliver langt:
Det mange oplever når de sejler hvor det er koldt, er at de tager handsker på, tager på vandet, og sejler måske en lille times tid.
Nu begynder de at blive en aaaanelse følelsesløse i fingrene, og går måske måske ikke ind.
Nu sker der det – at i løbet af højst 5 minutter begynder fingrene at dunke og føles som det brænder, og man har lyst til at skrige af smerte 😠
Sejler man FOR længe, især windsurfing, så kan det blive så slemt at man kaster op når man går i land 😛
Okay, DET var ikke en rar oplevelse, og nu gør de fleste så een af to muligheder:
1. Holder op med at sejle når virkelig koldt.
2. Tager tykkere handsker på.
Okay, tykkere handsker næste gang – og hvad sker der nu ?
Jo, man kan sejle lidt længere, før man havner i præcist samme scenarie med pis.. kolde smertende fingre – men det kommer først noget senere 😉
Til gengæld slås man nu med syre i underarmene, fordi det er SKOD at holde på bommen med ekstremt tykke handsker 🙁
Nå, skod med skod på – man har fået mere syre og bliver hurtigere træt, OG man får stadig av av kolde fingre 😠
Det betyder at mange stopper og sejler simpelthen ikke når det er koldt 😮
Hvilket er synd og skam, hvis det kun er fordi de ikke kender LHR effekten/teknikken ?
Den er opkaldt efter Lewis der fandt ud af det i 1930, og man har undersøgt det nøje senere, ifm krig, for at soldaterne kunne bruge fingrene på geværerne i vinterkrig.
Men tidligere har der været skrevet ufatteligt lidt om det – og er der egentlig heller ikke i dag, da mange fejlagtigt ser det som noget der kan gå “galt”.
Heldigvis har vi jo som surfere selv lært teknikken at kende i detaljer, og forfinet den til det ypperste – burde man lave forsøg med og skrive en afhandling om ? Naaah, livet er for kort til det – vi skal på vandet 😉
Det gælder både hænder og fødder, og reelt set andre ekstremiteter også, men lad mig forklare det med fingrene som vi kender, og hvordan det virker.
Fænomenet Lewis beskriver er, at udsættes hænder for kulde (og kulde er typisk alt under 15 grader), så vil blodkarrene lukke sig, for at “overleve” og bevare kroppens kernetemperatur, kroppens naturlige forsvar.
MEN, når den så opdager at hov, jeg fryser squ fingrene nu – så sker der efter måske et kvarters tid det, at blodkarrene vil udvide sig igen, og der kommer en burst/puls af blod ud i fingrene, dvs der sendes blod ud et øjeblik, og så lukkes der igen, og så et øjeblik blod ud igen, og der lukkes osv.
Man kan ikke mærke det selv overhovedet, altså den pulseren, der er ingen dunken eller noget – men betyder at nu får man varmen i hænderne, uden at kroppen taber ret meget varme – en win win !
Hvem der kan gøre dette, genetisk og miljø og træning og fysik osv – vil jeg ikke komme ind på her….
Juhu så lang så godt – MEN, når man surfer virker det ikke sådan 😑
Vi går ud på vandet, blodkarrene lukker sig pga kulden, og idet vi klemmer om bommen med fingrene, lukker vi ALT BLOD UDE, og reaktionen starter ikke/virker ikke – og vi får helt sindssygt ondt i fingrene bagefter i stedet, der også bliver koldere og koldere langsomt, mens ude…
Tager lang tid før vi opdager de er kolde, for med blodomløbet klemt næsten “væk”, føler man meget lidt/langsomt med fingrene.
Betyder at når man går ind fordi man endelig kan mærke noget ubehag/kulde – er det ALT for sent, og man får de voldsomme smerter.
Nå – hvad kan man så gøre ?
Jo, man går ud på vandet, og sejler 10min højst et kvarter ALLERFØRSTE gang man går ud.
Så går man ind, UANSET om man synes man har kolde fingre eller ej !
Man går i land, og hvis med en kite må man IKKE stå med baren i hånden, og som windsurfer giver det sig selv man lægger riggen fra sig.
Stå nu en 5 minutters tid med armene nede langs siden, endnu bedre hvis man laver lidt med dem, justerer nedhal eller trimmer på noget – bruger fingrene til lidt “let” arbejde hvor de mest bare bevæges lidt.
Man kan også tage handskerne af faktisk, og på igen eller ej – men må man selv finde ud af hvad man har det bedst med.
VUPTI, så har man sat reaktionen igang !!! (y) (y) (y)
Øhh, hvad ???
Jo, du kan ikke mærke det når det sker eller er sket, og du har ikke haft kolde fingre eller ubehag overhovdet – men når du nu går ud på vandet næste gang, så vil denne pulserende blodtilstrømning bevirke at du oftest har varmen i fingrene resten af dagen, og kan sejle 7 timer hvis ellers du har energi til det, uden at fryse fingrene.
Helt modsat den normale reaktion, hvor mange må stoppe efter en lille time eller to bare, pga kolde fingre.
Jeg anbefalder tynde handsker (men en smagssag) – virker langt bedre synes jeg og når man har lært at sætte denne LHR reaktion i gang, så fryser man ikke fingrene selv med helt tynde handsker – men har meget bedre fat i bommen, og langt mere behageligt også :v
Der er en del detaljer, som at man må ikke stå på land for længe, man skal suge varme til sig i bilen inden, og være varmt klædt på mens man rigger til, i ekstreme situationer eller hvis man stadig er “LHR Begynder” kan det være nødvendigt at gentage kickstarten af LHR et par gange i løbet af dagen, og hvis man har det for sjovt derude, så man sejler mere end et kvarters tid – så vil man opleve smerten når man går på land, MEN reaktionen virker stadig, man gør præcis det samme, bider den dog i sig og venter en 5min, og så er LHR i gang og man kan gå ud igen og måske sejle til det bliver mørkt uanset hvor sent.
Vil påstå at jeg har lært at beherske denne teknik godt, og det er grunden til at jeg kan sejle med bare hænder nogle gange selv i frostvejr – og det er IKKE fordi jeg fryser dem (gør man det, vil man kun kunne sejle i begrænset tid – og DET er ikke sjovt at skulle stoppe jo…), men fordi jeg har lært og optrænet LHR.
Når på vandet pumper kroppen varme rundt hele tiden, og musklerne genererer varme hele tiden fordi vi bevæger os i et væk – det er årsagen til at vi kan nogle ting som professorerne ikke forstår, og at vi samtidig lukker for blodomløbet pga baren – gør at klassisk Lewis viden er ikke så anvendelig at læse på – men hovedprincippet er det samme, bare tilpasset surfing, og har mange af os lært – skønt.
Men kan forstå at der er nogle, måske endda mange, der ikke ved dette ?
Et billede hvor ude ved Skødshoved Strand til Nissesurf den 24 december, hvor LHR blev udnyttet maksimalt, og nej, jeg frøs ikke fingre eller tæer selvom luften var halvkold og jeg var virkelig meget i vandet, og derfor betydeligt koldere end både windsurf og “gammeldags” kitesurf :
Ingen tilgængelig billedbeskrivelse.
(Peter Frank som vi kender han, iført julekostume og bare tæer)
Facebook Comments
Total Page Visits: 2194 - Today Page Visits: 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *