web analytics

Rene´B: To wing or..

To Wing or not to Wing!

I går talte jeg med en amerikaner ovre i The Frans Paradise. Manden var omkring min alder, og jeg havde mødt ham flere gange på vandet, han wingede og jeg windfoilede. Han var dæleme god til det, høj hastighed, flying jibes m.v., han så virkeligt ud til at have en fest på vandet. Jeg spurgte ind til hans udstyr, og vi fik en lang snak om windsurfing, foiling, winging o.s.v. Han havde sejlet slalom i en del år og havde været med helt fra starten af windfoilingen, men de sidste tre år havde han udelukkende wingfoilet, og skilt sig af med alt hans øvrige gear. Han bor i San Fransisco, og her var alle hans windfoiling buddys skiftet til wingfoiling.

 

Jeg fortalte ham om udviklingen i min surfklub i Danmark, hvordan folk for nogle år siden havde nægtet at de nogensinde ville begynde at foile, og hvordan mange senere havde skifte mening og nu var på foils. Jeg fortalte også, at de samme personer – ingen nævnt ingen glemt, som nu foiler, nægter at de nogensinde vil begynde at wingfoile, og han skralgrinede, og sagde, at sådan var det også i San Fransisco..!!

Nå, men nu har jeg som bekendt prøvet at winge, det var svært at lade være, når man ser hvor mange der Winger her i The Frans Paradise på Bonaire, og hvor dygtige de er. Der tales om topfart på 34 knob, de dygtige er på små 50 liters boards, det ser fedt ud.

Jeg tog en lektion med Tonky Frans. Først et kvarters tid på land, hvor jeg lærte at styre foilen og mærke hvordan den reagerer i vinden. Så tog Tonky en kort tur på vandet og viste hvordan man jiber, og så skulle jeg på vandet, med vingen, det var en 5.2 kvm GA Poisson vinge, og på et stort bredt begynder surfbrædt med sværd. Vi startede med at sejle opvind, jibe, tilbage, og endnu et jibe og opvind igen. Ingen styrt af nogen art, det gik fint. Jeg krydsede frem og tilbage en halv times tid indtil jeg havde styr på det. Næste dag skulle jeg fortsætte træningen, men på et mindre surfbrædt. Det gik også fint, ingen problemer.

 

Tredje dagen skulle jeg så have min debut på et rigtigt wingboard med foil under. Det var et Tabou 137, spritnyt, med en GA foil med 2000 cm2 frontvinge. Wingen var en GA 6.2 kvm. Programmet var, at lære at starte og jibe på et lille board,  og glemme alt om at foile. Boarded er ca. 75 cm bredt og meget kort, men til gengæld tykt, deraf den relativt store volumen. Ret ustabilt indtil du har tryk i wingen.
Fik en kort tur på foilen, og kunne lige mærke følelsen, det er en stor fordel hvis man er vandt til at windfoile. Endte dog med at miste kontrollen og styrte.

Næste tur skulle den så have fuld fokus på at komme op på foilen. Det er på mange måder som i windfoiling, falde af, tage fart og et par pump med boarded og wingen. Jeg fik mange gode foilture over længere distancer, men endte som regel med en tur i baljen. Der skal nok trænes en del før man er flyvende og i kontrol, men det er til at have med at gøre.

Boarded var som sagt på 137 liter og til at balancere på, for mig. Nogen af de erfarne siger at man skal vælge et board på ens egen vægt plus 40 i volumen, for ikke at gøre læringen unødig svær. Jeg vejer knap 90 kilo, så det passede fint til mig med 137 liter. Samtidig siger erfarne wingere at man hurtigt vokser fra de store brædder, og en god størrelse vil være ens vægt plus 10 til 15, hvilket betyder 105 til 115 liter for mit vedkomne, men det er nok noget sværere at starte på.

Om jeg har købt wingudstyr? Not yet!
Om jeg vil gøre det? Who knows?
Om jeg har billigt windfoiludstyr til salg? Nope!
Om det er sjovt? Absolut!
Om jeg synes alle skal prøve? Ja, da!
Om jeg syntes Veddelev Surfklub skal investere i to begynder boards og et par winger? YES!!!!


Det var det hele, håber I stadig vil hilse på mig, når jeg er tilbage på fjorden og i klubben – GRINER!
(En reel kan ses på nedenstående link)

Over and out fra Bonaire

 

 

Facebook Comments
Total Page Visits: 817 - Today Page Visits: 1

One thought on “Rene´B: To wing or..

 • januar 30, 2023 kl. 9:26 pm
  Permalink

  Super beretning!
  I Kolding windsurf klub har vi investeret i 5 boards og 6 wings i forskellige størrelser og har haft 15 kursister igennem fra juni’22.
  Vi benytter også windsurf begynder boards til føling med wings den første times tid og går så på foil boards.
  Kursisterne er næsten alle foilende 2.-3. Lektion og de fleste har faktisk købt wingfoil udstyr. Og flere på bekostning af windsurf (det var jo egentlig ikke tilsigtet )

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *