web analytics

Rene´B: Bonaire del II.

Bonaire betyder God Vind, og ikke uden grund.

 

Lidt nørderi fra Bonaire.

 

Der var god vind i formiddag, 20 knob middelvind. Jeg riggede 5.6 kvm på Future Fly 145 foil board og Phantom foil i freeride setup, det vil sige kort fuselage på 90 cm, og racer frontvinge på 730 cm2 og stab på 250 cm2 med 2.0 mm shim, i overensstemmelse med Phantoms trimvejledning. Mastehældning var sat til 2.0 grd, som jeg synes virker rigtig godt med boarded.

Der var høje søer ude i lagunen. Jeg ved ikke om det skyldes højvande eller vindretning. Ved højvande går søerne fra Atlanten hen over revet, og ved nogle vindretninger løber søen fra Atlanten gennem åbningen og ind i lagunen, måske skyldes den høje sø i lagunen en kombination af de to forhold?

Det gik ikke superhurtigt, men jeg holdt da 17-18 knob over distancen. Vinden tog til og kom op på 25 knob, og så var der piv på, og de 5.6 kvm og søen var lidt for meget efter min mening, så jeg skiftede til 4.7 kvm. Det var svært at holde et jævnt svæv, der gik lidt kænguru i den. Senere faldt vinden igen ned til 20 knob.

 

Vi har nu været her på Bonaire i to uger, og der er bare en dag, hvor jeg ikke har været på vandet. De første halvanden uges tid var vinden konstant 12 til 16 knob. Vinden er meget stabil i både retning og styrke, hvilket gør det ideelt til at afprøve trim og setup. Når vi er hjemme i Danmark, har man måske et vindue på et par timer til surf, og så gælder det bare om at komme ud, og så får man ikke helt brugt nok tid til justeringer, sejlskift m.v. De sidste par dage har der været mere vind.

 

Jeg sejler to sessions om dagen, en om formiddagen og en om eftermiddagen. Det bliver til to gange cirka 20 til 25 kilometer om dagen, lidt mindre når der er piv på, så sammenlagt 40 til 50 kilometer om dagen. Det er måske ikke så meget, men når det er flere dagen i træk i bagende solskin og saltvand, så er det nok for mig – Jeg skal jo holde en hel måned i streg.

 

Hans fra Hornbæk og Gustav fra Hundested har været her en uge. De har selv medbragt foilgrej. Det er board, sejl og foils. Det er mit indtryk at de begge har en fest herude. Indtil i forleden havde de begge kun været på foil, men nu hvor vinden er 18 til 25 knob er Gustav gået på slalom board. Hans har også været på slalom et par dage. Boards har de lejet hos Brødrene Frans. Det et er nye 2022 Future Fly Slalom 117 med Z-fin og Future Fly Freebird 111/121.

Jeg har valgt kun at medbringe egen foil, ingen board og sejl. Min foil er en Phantom med både race og freerace fuse og vinger. Her på det seneste har jeg ellers brugt en del tid på min Severne Redwing freeride foil hjemme i Danmark, som bare er plug and play, men nu skulle Phantom’en køres ind, og det er gået rigtig godt. Har både sejlet med 550 cm2 og 730 cm2 frontvinger, men også med 1000 cm2. De to mindste vinger er slalom vinger og den store er en freeride. Jeg syntes, at jeg har fået styr på de mange kombinationsmuligheder, det kan være meget få ting som gør, at noget ikke fungerer optimalt. Og så skal man selvfølgelig også lære at ”sejle” foilen. De sidste dage med meget vind har jeg kun sejlet med 550 fronten og 5.2 eller 5.6 sejl. Fedt at få flere session over flere dage med det samme setup, så man kan lære det at kende.

Den første uge sejlede jeg på et JP Australian Hydrofoil 176 (91 cm) board. Jeg har selv et JP Australia Hydrofoil 133 (84 cm) hjemme, og det er jeg super glad for, og derfor ville jeg godt prøve den større model JP for at se om den er lige så god. 176’eren fungerer rigtig godt, nem at få op og ligger stabilt i svævet. Efter en uge er jeg så skiftet til Future Fly Slalom 187, den røde model, som jeg også har hjemme. Det var ikke bare lige at skifte foil og sejl over fra JP’en, med samme setup. Jeg kunne ikke rigtigt få løftet røven op af vandet, og ligge stabilt med FF’eren. Taty foreslog at ændre mastrake fra 3.0 til 2.0 og shimme mindre (mere lift) på stabilisatoren, og det var alt der skulle til, så spillede det bare. Jeg vil ikke fremhæve det ene board frem for det andet. Det er begge to supergode boards, de er bare forskellige.

Jeg har mest sejlet med GA Cosmic 7.2 to cam på begge boards, det fungerer fint, med en fantastisk rotation, bedre end mine Phantom sejl, men hvis jeg skulle ønske noget, var det at have mine egne sejl med næste gang, de er bare bedre. Udvalget af cam foilsejl er ikke så stort hos Franserne, men Taty siger at jeg kan låne hans Point-7 3-cam 8.0 racesejl, hvis jeg vil, der er ikke så meget bøvl der.

Der er mange wingfoilere herude i The Frans Paradise, også mange rigtig gode, der laver double turns i luften. Det er måske 60 til 70% der winger, resten er finne og windfoil. Det er anderledes i Jibe City som ligger ud til det ”lave” område. Jeg har aftalt med Tonky, at tage et wingkursus hos ham, en af dagene – NEJ VIRGIL, der kommer ikke en masse foilgrej billigt til salg – men man skulle da være tosset, hvis man ikke benytter lejligheden til at prøve det der wing Gong Gong, når nu man kan blive undervist af en som Tonky Frans.

Den 27. og 28. januar kommer den hollandske kongefamilie til Bonaire, hvor de blandt andet skal besøge The Frans Paradise og se Taty og Tonky surfe, jeg skal lige have skyllet en t-shirt op, så jeg ser præsentabel ud. Formålet med deres besøg er at vise et yngre medlem af kongehuset rundt i det hollandske kongerige.

Og hvad har vi så af planer for de næste uger? Jo, vi skal surfe, slikke solskin, æde, sove og så måske drikke en kold øl eller et koldt glas vin – thats it !

 

Vejrudsigten lover konstant vind fra 18 til 26 knob over den næste uges tid, man kan blive helt træt.

Nå, jeg må på vandet nu.

 

Over and out from Bonaire!

 

 

 

Facebook Comments
Total Page Visits: 328 - Today Page Visits: 7

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *