web analytics
20. maj 2024
FoilSnak

Oh hvor der blev nørdet :-)

Allerførst må jeg hellere oversætte overskriften aht mine udenlandske læsere, som jeg heldigvis har rigtig mange af.

At “nørde” er det samme som tænke dybe tanker, overveje, prøve og videndele,  om emner, man dybest set ikke aner ret meget om.

Og så er jeg ved kernen.
Dengang vi startede med foils, og begyndte at overvejer nye trimmuligheder af grejet.
Dvs kigge på bomhøjder, mastefodsplaceringer, nedhal, trapezliners placering, uha hvor kunne man blive forvirret.

Den gang jeg startede i december mrd. for mange år siden, var alles forbillede de franske surfere,  der fræsede rundt med små sejl i ingen vind, og angiveligt kunne foil i 4knob….angiveligt.

Jeg ved ikke hvor mange fora om windfoil jeg fulgte, men det var mange. Desværre de fleste på fransk, hvilket beklageligvis er et sprog jeg ikke mestrer.
Tysk, engelsk det kan jeg forstå, fransk uheldigvis ikke.

Så ingen tvivl om, at Google Translate på det tidspunkt var på overarbejde 🙂

Meldingerne var dengang lav bom, lille sejl, trapez kun for tøser, til gengæld altid i fodstropper….og indrømmet,- redaktøren og Cykelhandleren røg i fælden med begge ben,- og vi forsøgte virkelig..og det virkede bare ikke særlig godt.

For det første,  lykkedes det aldrig at komme  svæv, i de minimale forhold vores franske forbilleder kunne.
Og først efter flere år, gik det op for mig, at jeg dels vejer 30-40 kg mere end dem, dels at det var virkelig hardcore sejlere, og endelige, at de havde mange års erfaring med foil.

Når man som jeg har en fortid med formula og slalom, så var det virkelig underligt,  lige pludselig at sejle med en bom der var lav,- og indrømmet, det var møgirriterende for vommen (maven) var altid i vejen, og det betød (hmmm betyder faktisk stadig) at mine arme blev for korte, eller vommen for stor?

Mere seriøst, så var det meget underligt lige pludselig at stå med så lav bom, og rigtig mange surfere på spottet grinede højlydt af vores lave bomme, og latterlige trim.

Læste også en masse om anbringelse af trapezliner,- så skulle de være længere fremme, så det modsatte, så korte, så lange….ligeledes så var det kun hoftetrapez der virkede,- og sådan kunne blive ved.

Cykelhandleren og jeg var godt forvirrede,- dvs nok mest Cykelhandleren… 😳 …for jeg studerede rigtig meget, og stort set hver gang vi havde en session, havde jeg læst noget nyt som jeg overtalte Cykelhandleren til at forsøge…host host 🙄

Så var det absolut no-go med cambersejl,- lidt senere var cambers det eneste der virkede, og sådan kunne vi blive ved.

På et tidspunkt holdt vi et gruppemøde Cykelhandleren og jeg, og opnåede konsensus om, at vi ikke gad forsøge foile i 5-6 knob længere, det førte ikke til anden end lange arme og massive frustrationer.

Og faktisk i løbet af år et på foil, fandt vi langsomt,- meget langsomt, frem til en måde hvor vi rent faktisk fik det til at virke.

Holdt op med at studere internettet betingelsesløst naivt, men anvendte en sund skepsis, og plukkede hist og her, ift tips vi kunne overføre til vores måde.

I lang tid, led vi af den misforståelse, at foil var rettet mod letvindsområdet.

På et tidspunkt blev vi selvfølgelig overrasket af mere vind, og fandt ud af,- hov,- nu kunne vi sgu foile.

Mange landvindinger er opnået, både for foilere og for grejproducenter, og nu er der ingen der skæver til een hvis man har lav bom, eller for den sags skyld høj,- tingene har ændret sig til at foil nu er en almindelig del af at surfe.

Og sjovt nok, når jeg nu rigger til, så er jeg tilbage på stort set de mål jeg anvendte da jeg sejlede slalom. Både mastefodsplacering, nedhal, og bomhøjde,- måske en anelse forskel i længde på trapezliner og deres placering..

Hvis nu ikke internettet var opfundet da Cykelhandleren og jeg begyndte, jamen så havde vi nok været foilende fra dag et, for bare sat en foil under boardet og trimmet som vi plejede….vi vidste jo ikke bedre…..

Facebook Comments
Total Page Visits: 1626 - Today Page Visits: 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *