web analytics
18. maj 2024
FoilSnak

Det rigtige foilsejl

Dengang jeg/vi startede med foileriet, dengang det var utrådt territorrie, og vi alle var lige uvidende om hvad der virkede, og hvad der ikke gjorde….dengang blev der virkelig nørdet.

Jeg var desværre ikke en del af windsurf dengang det begyndte at tage fart, og heller ikke dengang kite holdt sit indtog,- heldigvis har jeg været med da windfoil tog sin begyndelse.

For mig startede det i 2015, hvor man nærmest var sær , når man kom slæbende med noget Horue foil lavet af carbon, og ikke havde en anelse om hvad der kunne virke, og hvad der ikke kunne.

Slutning 2016 og hele 2017 var sjov, for her fik producenter virkelig øjne op for nyt marked, og interessen nærmest eksploderede da NP søsatte deres billige alufoil.

Det betød at sejlbrands også måtte tænke sig om, og for første gang i umindelige tider, fik de kreative sjæle frie hænder.
Og der kom mange sjove designs på banen, dem har vi nok alle set, nogen direkte som taget fra de allerførste sejldesigns i 80 erne.

Der blev kloget virkelig meget omkring brugbare sejl, og ikke brugbare/mindre velegnede, og indrømmet, siden her holdt sig ikke tilbage.

Jeg har jo en fortid som slalom og formulasejler, og derfor var mine sejlvalg naturligt nok cambersejls, både racesejl, og freerace sejl (2-3 cambers) Havde dog også et par pygmæsejl uden cams, men i helt små størrelser, og i øvrigt stort set aldrig benyttet.

Vi så jo Youtube videoer i et væk, med små franskmænd der foilede lystigt rundt på 5,4 sejl i ingen vind, og fattede nada.

Når jeg stod i tilsvarende vindstyrke med mit 6.0 racesejl, skete der ikke rigtig noget, og jeg fik i hver fald aldrig samme tandpasta smil over oplevelsen som de.

Jeg prøvede rigtig mange sejl, havde en masse, og fik også nogen til test, uden sådan rigtig at finde det helt gode.

Vendte tilbage til det sikre valg, dvs mine NP V8,- så er lette at håndtere, og trækker som en flodshest med pigsko.

På et tidspunkt, så kunne man lige pludselig svæve, ikke at man/jeg var er/var god til det, men man svævede, og var tryg ved det.
Det var så da jeg fik 2 eller 3 generation foil. Om jeg endelig lærte det, eller om foilen, evt kombination, var udkomme ved jeg ikke, men jeg svævede.

Og lige pludselig, så var spørgsmålet om type sejl ikke længere helt så afgørende til en start, og jeg havde lært det basale.
Husk i øvrigt lige på, at dette skriv ikke er rettet mod kapsejladssejl, det er noget helt andet 🙂

Jeg benyttede rigtig mange forskellige sejl, nogen race, nogen semirace, nogen bølge, nogen foilsejl, ligemeget, jeg svævede. (når der var vind)

Næste step var så at kombinere mit begrænsede talent på foil, med noget grej der var max håndterbart for mig.

Jeg har pt. 2 foilsejl, 3 camber freefoil sejl 7,0 og 7,6 fra Loft.
De virker rigtig godt, er lette, og forholdsvis trykstabile når det frisker lidt.
Største fordel for mig, er den lave vægt, hvilket gør dem vildt lette at håndtere.

Som jeg har beskrevet, så har jeg her i sommers også leget med en NP Speedster. Et racesejl uden cambers.
Er jeg også glad for, men af anden årsag. Det er hurtigt på en vis som mine foilsejl ikke er, til gengæld er det ikke så håndterbart som foilsejl, selv om disse er med cambers.

Og sådan kunne jeg nok blive ved.
Tvivler stærkt på, at man finder eet sejl, der bare håndterer det hele.

Det sjove ved det hele er jo, at nu hvor jeg har en anelse på styr på det at sejle med en foil, jamen så kan alle sejl jo anvendes…..og det er nok i virkeligheden det vigtigste.

At jeg ikke længere står og siger til mig selv, det her sejl det kommer ALDRIG til at virke,- for det gør det.
Alle sejl kan benyttes til foil, nogen mere velegnede end andre, og alle med fordele ulemper som man må gøre op med sig selv.

Kan ske der kommer lidt mere skriveri om foil sejl snart.

Facebook Comments
Total Page Visits: 2686 - Today Page Visits: 1

3 thoughts on “Det rigtige foilsejl

 • Dejligt at bensens.dk kan inspirere.
  Lyder til at du har fået/får et godt setup nu.

  Besvar
  • Har haft stor fornøjelse af at læse dine indlæg om NP Glide. Dine anbefalinger og Surfpitates tilbud på NP Glide 2019, 70 xm mast og carbon vinger førte til køb.

   Mit setup er Starboard Isonic 83CM/127 Ltr fra 2018 foilready og GUN 7.0 RAISE. Det spiller 😉

   Besvar
 • En flodhest i pigsko…. skønt billede. Jeg er så enig i din konklusion mht til sejl, begrænsningerne ligger hos piloten og ikke i sejlet. For 2 mdr siden dømte jeg mine 3 camper sejl ude og købte et GUN 7.0 RAISE, deres bud på et freefrace foilsejl. Meget velfungerende, let at håndtere/pumpe og …. en flodhest med pigsko 😉 . Har øver mig mig med min NP Glide og har stabile flights. Prøvede så for et par dage siden… i Sverige hvor der var lidt luft…. med 8.6 GUN Vector 3 cam som pludseligt virkede! Piloten var blevet dygtigere 😉
  Har iøvrigt fulgt dit råd og får en 80 cm mast på NP Glide, håber at modtage den i løbet af i dag.

  Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *