web analytics
18. maj 2024
FoilSnakWindsurf

Den farlige foil

Efter at jeg i går skrev om våde WING drømme, er der af en eller anden årsag, kommet en del henvendelser gående ud på at det er for farligt.
Ikke nødvendigvis Wing, men foil generelt.

Det har jo været oppe at vende mange gange, og selvfølgelig er det forbundet med en vis risiko,- dels hænger man en lille meter oppe, dels har man i nogen tilfælde et tveægget svær lige neden under.

Min erfaring som dårlig surfer, og dermed som ekstremt ringe windfoiler er:
At trods mine utallige styrt, og hvis der er nogen der har taget mange vandture, så er det undertegnede har jeg aldrig nogen sinde ramt foilen i et styrt.

Den gængse holdning er, at holder man fast i bommen under styrt, så kan man ikke ramme foilen.
Måske korrekt, det giver så blot andre udfordringer, for nu at sige det på den vis.

Et af mine vildeste styrt (se video nedenfor) holdt jeg netop fast i bommen. Det var så i den situation en rigtig dårlige ide, og jeg slap den først da jeg brækkede 3 fingre og ødelagde ledbånd.
Men, og det er jo vigtigt også at huske,- det kunne lige så godt være sket på gammeldags windsurf,- også her siger man jo…never let go your gear.

Jeg har foilet meget, er i kontakt med mange, og jeg har endnu ikke mødt en foiler der rent faktisk har ramt foilen i et styrt.
Det er selvfølgelig sket, men er på ingen vis almindeligt.

Størst risiko for at komme i nærkontakt med foilen, er når man giver for meget gas og foilen flyver baglæns ud af vandet- en klassisk begynderting, der hurtigt aftager.

Langt de fleste skader ift kontakt med foil optræder når man går ind og ud af vandet,- jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har hamret skinneben ind i vinger,.- ofte med sår til følger…og det er jo ren og skær dumhed.

Det er klart, at risikoen for at slå sig lidt, stiger når man lige pludselig er 90 cm over vandet, og laver et eller andet forkert, med den konsekvens at man tager den på snotten ned på næsen af boardet, eller også et klassisk slyngstyrt.
Been there, done than, og det kender jeg ingen foilere der ikke har.

Jeg har brækket knogler både ved at sejle gammeldags og foil, så man kan ikke påstå at windsurf er fuldkommen ufarligt.

Om wing foil er mere farligt, jamen det ved jeg af gode grunde ikke (endnu), umiddelbart vil jeg tro at boardet flyver væk når man styrter- om man så får det tilbage i hovedet når leachen strækkes,- ved det ikke.

Anyway,- når det blæser over 6ms har jeg alligevel altid hjelm på, ligesom vest tager mange knubs.

Om alder skal være udslagsgivende for, hvornår man starter på at foile….never.
Min gamle surfmakker Cykelhandleren var tæt på 60 da han startede, og jeg er selv rundet også.

Nysgerrighed, det må være drivkraften, og så selvfølgelig…det skal være SJAV.

Video med voldsomt styrt for 4 år siden.

Facebook Comments
Total Page Visits: 912 - Today Page Visits: 1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *