Sejl. Race el foilprofil?

Allerførst. Jeg har aldrig prøvet at foile med en 100% dediceret foilsejl.
Det er en fejl, og det må jeg få ændret på. Står på to do listen for 2018.

Hvis jeg læser om de fleste race/freerace sejl med cambers så fremhæves der stort set:
Dyb fremadrettet profil, der giver tidlig opplaning, omsætter træk til fart, omsætter pust til fart, ekstra dybde foran, god rotation til jibes osv osv, dette tilsat lav vægt og lækre farver.

Hydrofoil sejl præsenteres derimod fuldkommen anderledes….not:
Dyb fremadrettet profil, der giver den tidlige opplaning der er så vigtig for foil, let vægt, god rotation, kort bom (som også nævnes med racesejl)…..

Enten er marketingdrengene ret fantasiforladte, eller også beskriver det bare tingene som de er…dvs, stort set identiske?

Som jeg ser det når jeg sammenligner, så er forskellen agterliget, hvor foilsejl tilsyneladende har lidt mere stramt agterlig. Meen, kigger man på fx V8 så er der nu ikke den store forskel på en Skyscape fra Loft og et V8 (NP) i forhold til sejlkonstruktion. Ud over at V8 er pænere. (ligger forholdsvis tæt prismæssigt, derfor sammenligning)

Nogen producenter bruger spalteplads på at fortælle at man har tilføjet sejlet ekstra materiale til at close the gap, andre fortæller at fordi det er et foilsejl, er der tilføjet ekstra volumen under bommen således at der er fremadrettet træk.

Resultatet er jo det sammen, mere materiale under bommen, basta.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at der er stor forskel på at benytte et camber/foilsejl contra et nocam sejl, men om der er forskel på at benyttet et freeracesejl med 3 cambers i forhold til et hydrofoilsejl med 3 cambers…tillader mig at tvivle på,  at jeg på mit amøbenivau kan mærke væsentlig forskel.

Så spørgsmålet er måske om den store forskel egentlig består i, at man går fra et no-cam sejl til et sejl med cambers?

Som nævnt, jeg har ingen erfaring med et 100% hydrofoilsejl, men stor erfaring med cambersejl generelt.

Og tillad en gammel gnaven redaktør lidt skepis.

Når det så er sagt, så vil det jo være ret tåbeligt at undlade at købe et hydrofoilsejl, hvis man alligevel skal udskifte, og har sværget troskab til foil.

I øvrigt svømmer nettet også over med små vævre franskmænd der foiler lystigt med sejl uden cambers….bare for at være på tværs 🙂

Forvirret?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.