Nye veje

De seneste dage har jeg skrevet lidt om Naishfoilen, og også tænkt tanker om anvendelsen af den.

Smed billeder af 4 forskellige foils op i går, og det får mig jo til at tænke på, at windfoil-tankegangen allerede i udvikling.

Forstået på den vis, at hvor vi for kort tids siden, måske 2 år, faldt helt i svime over at man kunne windfoile, så er vi allerede  derhenne hvor foils er specialiserede i meget høj grad.

For det første er der nu kommet mere prisbillige produkter på markedet, Np Alu som nok den førende, men andre følger efter,- Naish, Horue, Starboard for lige at nævne nogen, tilbyder alle alufoils også.

Selv på alufoils, der som udgangspunkt er tænkt som en prisbillig måde at komme i gang med foileriet, er der nu stor forskel på, hvorledes man tilgår det.

Der er markant forskel på hvad NP Alu og Naish alu vil.

NP en billige måde at komme i gang, og foilen sigter mod fart og slalom feeling, sådan oplever jeg den.
Naish, som jeg endnu ikke har prøvet, markedsfører sig på tidlig opplaning og stor manøvredygtighed.

Indenfor carbon er der lige så stor forskel, og her er også længden på masten et issue, nogen har kortere master,- Ker (Bic) og nogen meget lange, NP F4,- Starboard for lige at nævne nogen.

For kort tid siden, var det oplevelsen ved at svæve, muligheden for at sejle i lave vindstyrker med mindre sejl, der var det specielle, det er det i nogen grad stadig, men nu er det lige så meget, hvordan man vil svæve.

Er det vigtigste tidlig opplaning?, er det fart?, er det freestyle? for det er også ved at være relevant osv osv.

Meget hurtigt at man har specialiseret sig inden for foils.

På den anden side, så er det også ganske udemærket, for ligesom med alt anden windsurf, så findes der ikke et produkt der kan det hele. Enten eller!!

Tror også at det er hvad Naish foilen vil vise. Tidlig opplaning, men ikke nogen særlig høj fart. Til modsætning, så Np Alu, lidt senere opplaning, men høj topfart.

I forhold til tidlig opplaning, har jeg ikke rykket mig med foil, nok samme vindgrænse på omkring 11 knob (5,5ms) men hvor jeg tidligere kæmpede med gigasejl, lang bom og høj vægt, så tøffer jeg nu afsted med sejl i str 7,8 (til 11 knob)

Og det har haft en yderst gavnlig effekt på min evindelige skader i albuen, efter overgang til mindre sejl, har jeg haft mindre ondt, så det er jo herrefedt.

Hvad der bliver sjovt at følge nu, er udviklingen af vinger.

Jeg vil vædde en del på, at både Naish og Np Alu om kort tid vil tilbyde frontvinger der kan det modsatte af hvad de er forberedt for nu.

Dvs at Naish kommer med noget speedvinge, og NP Alu kommer med nogen letvindsvinger.

Bliver sjovt at se.

Hvem vil vædde?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.