Neopren-allergi: Salve og sår

dermovat Blandt de allermest læste og søgte artikler, her på siden, er mine skriverier om neopren udfordringer.
Og, det må vi jo konstatere, er mere og mere udbredt.
Jeg modtager til stadighed meldinger om neopren reaktioner. Generelt kan på helt uvidenskabeligt grundlag, konstateres, at inden for de sidste 4 år, er der blevet tilsat noget i dragterne, der giver hudreaktioner.
Og det har jeg godt nok jagtet, men kan ikke trænge igennem hos leverandører.
Forhandlere, blandt andet Surfline, har også forsøgt, og givet mig adresser, men sporet stopper her.

Jeg har være i kontakt med hudlæger om reaktionerne, og svaret er sammenstemmende:

1. En undersøgelse er alt for dyr for så lille en gruppe
2. Der er ikke prestige i at foretage den slags,- var det børn, var det en helt anden sag.
3. Det kan ikke påvises at det er neoprenen der er fremkaldende faktor, men i højere grad, det der medvirker til reaktionen,- osv osv.

Det fælles mønster for udfordringerne med neoprenen, som jeg ser det, på grundlag af mine og andres erfaringer (og jeg har været i kontakt med virkelig mange surfere) er indkøb af dragt inden for de sidste 4-5 år.
Fælles for os alle er, at vi aldrig tidligere har oplevet problemer med huden, men lige pludselig, slår vi voldsomt ud, med svær kløe til følge.

Min hudlæge mener, at min hud har været disponeret for denne adfærd, og så anvendelse af den nye dragt, har tricket huden, til de evindelige angreb.

Om udslet:
Rødlig kløe hvor dragten har siddet meget tæt. Dvs hofter, skulderblade, bagside af knæ og arme.
Når det er værst for mig, er min hud dækket af rødlige kløende udslæt i måske 10% hud.

Hvad kan man så gøre, og hvad er min erfaring efter 5 år med det skidt?

1. lad være.
Lad være med at benytte våddragt.
2. Gør man det alligevel, så hav noget isolerende imellem dragten og huden. Jeg benytter, lycra trøje og lange bukser. Lige så snart man er oppe af vandet, af med dragten.
Mellemlag skal vaskes mellem hver session.
Hurtigst muligt, når man er kommet hjem, i bad i forholdsvis koldt vand, og få vasket giften af kroppen.

Hverdag med neopren-allergi.
For det første, så har jeg erfaret, at det ikke er neopren allergi, men neopren reaktion. Man er som sådan ikke allergisk overfor neoprenen, men brug af dragt, udløser reaktonen, som skyldes noget andet (hudlæger)

Min hverdag med det:
For to år siden, endte det med at jeg opsøgte en ny hudlæge, og her blev det med en biopsi, konstateret, at jeg led af mønt-eksem også. Dette var som øvrige hududfordringer, uløst af brugen af neopren dragter. (der er en olieforbindelse i neopren, der er ret uheldig)

Jeg gik i lysbehandlinger i 5 mrd, og det havde den effekt, at min mønteksem aftog, ligesom mine hud generelt blev lidt mere rolig.

Desværre var beskeden også, at når man en gang er angrebet, er det for resten af livet, men man kan begrænse skaderne.

Som alle der døjer med neopren eksem (eller/og mønteksem)ved, så frygter vi natten.
Det at ligge og have det varmt, udløser kløe i svær grad, og de fleste klør sig i søvne og efterlader blodige spor i sengetøjet. Hvis man altså kan sove.

Tætsiddende tøj er uheldigt, varme bade er direkte dumt. Dertil kommer selvfølgelig en hver form for parfume i hudprodukter,- absolut no-go.

Selv om man forsøger at tage alle forholdsregler, kan man ikke slippe helt for udslet.

Jeg har to produkter jeg benytter løbende.
Dermovat der er en tyk geleagitg salve, der bekæmper udslet.
Locoid Crelo, der er tyndflydende.

Begge hormoncremer, der på sigt ødelægger min hud.

Crelo, benytter jeg som kløestoppende, dvs når man vågner om natten pga af kløe, så smører jeg mig ind hvor aktuelt, tager to panodiler og falder i søvn igen.

i øvrigt er begge produkter på recept.

Dertil kommer piller, Nefoxef eller lign mod allergi, og nældefeber.

Ovennævnte er ikke sjovt, men man kan da leve med det.

Til venlig info, er denne artikel skrevet på opfordring af lidelsesfæller, der efterspørger hvordan jeg håndterer det.

Jeg hører gerne om andres måder, nogen kan måske ligge inde med gode råd.

 


Kommentarer

Neopren-allergi: Salve og sår — 13 kommentarer

 1. Hej.
  Lige et par bemærkninger.
  Mine udslæt er nok på højde med bensen, dog med den forskel at jeg også har håndproblemer i form af små væskefyldte blære i håndfladen der blusser op ved belastning.
  Ud over den behandling som bensen modtager er jeg også på en MXT kur ( methotrexat ) denne kur har nu stået på i 3 mdr og virker tilsyneladende ikke ( ved jo ikke hvordan jeg havde set ud hvis jeg ikke var på kuren ) men de ca. 25 pletter med eksem har jeg stadig fuld udbytte af.
  Jeg kan så ikke mærke forskel på eksemen, om jeg bruger våddragt med eller uden undertøj eller sejler i tørdragt med bamse dragt under. Så jeg er ikke sikker på at man kan købe sig ud af problemet. Har selv prøvet at skifte til gammel dragt anden dragt, ny under dragt ski undertøj gammel bamse dragt ny bamse dragt, mangler kun den nye dragt uden neopren ( se andet artikel ) men den kommer først til næste år.
  Skal på hospitalet igen i december, hvis der ( mod forventning ) skulle være nyt skriver jeg selvfølgelig til redaktionen.
  Henrik

  • Hej. Jeg dyrker undervandsjagt og har samme problemer som jer:-( er der nogen der kender et mærke på en neoprenfri dragt? Hilsen jesper

 2. Der findes en neopren-fri dragt, dog kun 2mm.
  har skrevet om den på et tidspunkt,- sammen med en masse andet om neopren allergi
  Prøv at benytte søgefunktionen her på siden.

  /Bensen

 3. Opdatering.
  Ny har jeg fået MXT i ydeligere 4 mdr og der er stadig ingen ændring, dog skal siges at angrebene på mine hænder er ikke helt så omfangsrige som i starten.
  Nu har jeg været på Marselis 4 gange, hver gang er jeg blevet mødt at turnus kandidater og et enkelt føl.
  Nu syntes jeg nok at jeg havde udstået min tid som laboratorie rotte. Så jeg henledte til at lægen, hudlægen, skadestue lægen, privat hospitalet og sidst ejen læge igen fortalte at Marselis var der hvor ekspatisen var.
  Nu ville jeg gerne møde denne ekspatise, og let presset blev bagvagten hentet frem. Han ændrede på dosis af MXT forstået sådan at jeg nu skal give mig selv en indsprøjtning en gang om ugen. Det er så så heldigt at man så ikke får kvalme mere når man har taget det. ( det ville jeg da godt have vidst )
  Det mest overraskende er at man nu tilbyder mig en udvidet prik test som kun kan laves 3 stæder i DK.
  Herligt jo, men jeg fatter ikke at jeg har været igennem 3 almindelige priktester uden at der på noget tidspunkt har været nogen der har omtalt / tænkt på at det nok var bedre end at teste med samme test den 3 gang. Satans osse. ØV.
  Nu må vi så se om denne udvidede test bringer nyt lys til sagen.
  Men generelt ingen bedring endnu ?

 4. Jeg har ligeledes samme problem som jer. Jeg paddelsurfer hele året rundt og bruger derfor det meste af året min 6/5/4mm hooded ripcurl dragt. Hertil 7mm handsker og boots. Om sommeren bruger jeg en 4/3mm ripcurl dragt.
  Min erfaring fortæller mig at jo tykkere neoprenen og jo længere tid jeg er i dragten jo værre bliver problemet.
  Jeg har også som jer andre fået fortaget diverse test. Resultatet har hver gang været at jeg ikke havde nogle allegier. Hver eneste gang jeg er blevet testet har det dog også været med et meget lille stykke neopren som aldrig rigtig er blevet vådt. Jeg reagerer kun når dragten er våd og jeg har det varmt og har den på i lægte tid af gangen. Så længe dragten er tør, er der ikke noget problem.
  Ud fra hvad jeg har kunne læse mig frem til på nettet, så bliver der brugt diverse kemiske bindingssubstanser til at holde neoprenen sammen. Min tese er at de mere eller mindre bliver frigivet når dragten bliver våd.
  Som jer andre har jeg også kun kunne holde det hen ved brug af forskellige hormon baserede cremer.
  Hvis der er andre med yderligere info, må I meget gerne kontakte mig.

 5. “Gummikemikalier er stoffer, der tilsættes gummi under produktionen. Det er såkaldte acceleratorer, som binder gummiforbindelserne sammen.

  Kemisk drejer det sig om thiuramforbindelser, carbamater eller mercaptobenzothiazoler. Der anvendes ofte flere forskellige gummikemikalier i samme produkt.”

 6. Hejsa Anders:
  Neopren er et biprodukt ved raffinering af olie. (så vidt jeg ved)
  Som du også er inde på, så er det bindemidlerne der volder os problemer, og måske også blødgører.
  Det er efter min opfattelse dog sket noget med dragter, mine gamle dragter + 10 år gav mig ikke problemer.
  Efter i flere år at have forsøgt at få datablade på indhold i en ny neodragt har jeg opgivet.
  Benytter lycra under min neopren og det hjælper.
  Jeg reagerer uanset om noprenen er våd el tør.

 7. Jag har samma problem och jag hat gått till en läkare i Sverige som gjorde test på olika allergier.
  Det visade sig att den kemikalie som jag inte tålde heter diethytiourea och används som en katalysator i neoprene. Dels för att få de små bubblorna i neoprenet men även för att göra så att det inte “ruttnar”.
  Jag har testat många olika sorters neoprenet utan gott resultat. Senast var det ett neoprene skapat av limestone.
  Dock så pratade jag med waterproof och fick material av dem som jag tvättade upprepade gånger. Materialet slutade lukta neoprene och jag har även testat att ha en lapp neoprene på ryggen under 24timmar utan att få utslag.
  Så jag köpte en hel våtdräktshuva av waterproof som jag lät ligga 7 dygn i yes diskmedel och vatten. Därefter tvättade jag huvan i tvättmaskin och testade att ha på mig den ovan vatten en hel kväll. Det gick bra. Så kolla på om du kan testa samma sak som mig.

 8. Hejsa. Og fint med indspark til neoprenallerig.
  Det nævnte produkt har jeg godt læst om, men der er to udfordringer med det.
  1. rasende dyrt
  2. Ikke ret varmt.

  Jeg har noget andet liggende, kan ikke lige huske hvad det hedder, og ville have testet i år, men vandet var for koldt, så det bliver først næste år.

  Lad os håbe vi snart finder noget ville bliver syge af.

  /Bensen

 9. Hej,
  fik også pludselig reaktioner ved brug af ny dragt. Det skal siges at jeg har brugt neopren i mange år og jeg har ikke tidligere haft nogen allergiske reaktioner. Mest slår jeg ud ved den (ikke gummi-) manchet, der er ved halsen.

  Anyway, er der nogen af jer, der har prøvet produkter á la “kemisk hanske”, til at skabe en barriere mellem hd og dragt? ( er selv grounded pt. så jeg får ikke testet det foreløbigt)…

  / Jørgen

 10. Hejsa. Tak for kommentarer.
  For langt de fleste, har man i mange år surfet med neopren uden problemer, og så lige pludselig opstår det.
  Har man først fået problemer, så slipper man ikke igen.

  Lige pt er jeg i gang med at teste 3 efterårsdragter, og vender tilbage med skriv herom.
  Prøv i øvrigt at søge på neopren og neopren allergi her på siden, jeg har skrevet rigtig meget om det.

 11. Hej igen nu har jag hittat patagonia och deras dräkt i yulex ett icke neoprene material. Har testat och jag verkar inte få utslag av den

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.