Neopren allergi. Resultat foreligger.

monteksem

(Updateret nederst i art)

Jeps.
Det har jeg skrevet om flere gange.
Det gør det dog ikke mindre interessant…..for de der døjer med det.

Nå jeg gennemgår søgeord på siden, og der er mange, så kommer der med regelmæssig opdukken ordet “neopren allergi”
Nok fordi jeg har skrevet om det over flere omgange.
Se evt her og her

Grunden til at jeg atter bringer det på bane, er at jeg nu er i behandling herfor.
Eller. Det håber jeg.

Jeg døjer jo med allergi, i lighed med ca 2mil andre danskere. Min udarter sig som hudkløe, kløen i næse og ører, åndedrætsproblemer og anfald af nældefeber.
Ikke noget nyt for de 2 mill der har samme symptomer, eller lign. Der er selvfølgelig grader af angreb.
Jeg er slemt angrebet. Faktuelt.

Gider ikke gentage alle mine udfordringer, disse kan læses på link ovenfor.
Har været til en masse undersøgelser gennem årene, hudlæger, kloge mennesker, hømopater, psykopater, zoneterapeuter, akupunktører osv. Intet hjalp.
Diverse test osv.

Ok.

Er netop startet på en ny behandling. En anden hudlæge er helt overbevist om, at jeg lider af Mønteksem.
En eksem man ikke kender årsagen til, men rammer midaldrende mænd. Av den sved.
Og som den gode doktormand tilføjede. Det er den mest kløende form for allergi/eksem der findes……”you tell me”

Min indvendinger ” Hvorfor F….. har man så ikke for længst afdækket det? Jeg har opsøgt 24 forskellige behandlinger, herunder henvisning til Risskov lukkede afdeling, samt Marselis Hospital (specialist i hudsygdomme)
Svaret var: Fordi du er så hårdt ramt at symptomer er slørede……&%€## lægesvar sgu.

Men. Jeg har jo ikke noget at miste.
Har nu indledt en pillekur, får hver 2 dag lysterapi, går stort set ikke i bad, osv,- alt sammen med det formå at få styr på tingene.
Fik taget lidt vævsprøver i bedøvelse, og afventer resultat heraf. Men for hulen.
HVIS nu det er så “banalt” så er der jo håb.
Hedder pillekur fremover resten af livet,- kan jeg leve med,- men tænk jer,- kunne sove om natten, kunne have en våddragt på igen,- håber sådan. 🙂

Ovennævnte udelukkende skrevet til info, til de mange der tilsyneladende har tilsvarende udfordringer hudmæssigt.
Bliv checket for Mønteksem.

Og nej, det smitter ikke. Kan ikke overføres på nogen måde. Er udelukkende en hudreaktion.

Og husk så endelig på. Jeg er ikke læge, og har ikke belæg for at udtale om noget lægefagligt.
Men, hvis det nu kan hjælpe nogen, så hermed videregivet.

Opdaterer lige når jeg kender resultat af testen.

Og,- se lige her miljøstyrelsen skriver om neopren.

Ved at jeg har mindst 4 læger som faste læsere, – I må gerne kommentere 🙂

 

En glædelig meddelelse:

I dag kom resultatet af prøverne for ovennævnte.
Det er nu bekræftet, at der er tale om Mønt-eksem.!!

Om mønt eksem ved man:

Little mønt eksem eller nummular eksem , er en tilstand, der forårsager kløende , røde mønt-formet læsioner på huden , typisk på ben, arme , hænder , fødder og torso . Sygdommen effekter omkring to ud af 1. 000 mennesker og er mere sandsynligt at finde på mænd end kvinder . Udbrud forekommer oftest hos personer i 50’erne eller 60’erne , men i sjældne tilfælde kan det udvikle sig i en yngre alder

Årsager

Årsagen lille mønt eksem er ukendt . Men der er mange faktorer — alene eller i kombination — det kan øge risikoen for at udvikle sygdommen. Disse omfatter tør hud , visse lægemidler , kolde omgivelser og hudirritation som insektbid , forbrændinger og hudafskrabninger . Følsomhed over for visse stoffer , såsom kviksølv , nikkel , gummi eller formaldehyd , kan også udløse et udbrud . Sygdommen er ikke genetisk og er ikke forårsaget af fødevareallergi .

Diagnose

Nummular eksem typisk diagnosticeres ved at undersøge huden og eventuelt tage en biopsi . Hvis en hudlæge ikke er i stand til at stille en diagnose , eller hvis han eller hun har mistanke om , at allergi kan være årsag til hudlidelse , kan en patch test skal gennemføres. En patch test i at anvende forskellige stoffer til huden , som er efterladt på stedet i 48 timer. Huden er derefter gennemgået for at afgøre , om bestemte allergener der forårsager hudirritation .

Symptomer

Betingelsen begynder typisk med meget tør hud , efterfulgt af en bølge af blister-lignende pletter , der danner i rød , pink eller brun mønt-formede pletter. Udslættet kan udvikle en gul skorpe , og efter et par dage , bliver læsioner tør og skællende . Størrelsen og antallet af læsioner varierer , men de patches er normalt kløende og kan forårsage en smertefuld brændende følelse . Udbruddet kan vare uger eller måneder før læsioner forsvinder , og de kan igen uger senere , ofte i de samme steder som de gamle .

Behandlinger

Der er ingen kur for den lille mønt eksem , men der er måder kontrollere sine symptomer . Recept-styrken kortison salve kan smøres på huden for at lindre kløen . Kultjære salver kan også anvendes til området for at reducere inflammation , men den salver lugt og kan plette tøjet . I svære tilfælde kan en læge ordinere doser af kortison eller lysbehandling , ultraviolet lys behandling .

Forebyggelsesfonden

Tør hud ofte udløser udslæt , så det er vigtigt at holde huden fugtet . Begræns din brusere til en fem minutters brusebad hver dag og bruge lunkent vand — varmt vand kan udtørre huden . Sæbe kan også irritere og tør hud , så brug en fugtgivende Body Wash i stedet . Når frotté slukket, let klappe huden og efterlader lidt vand på din krop . Anvendelse af en luftfugter i dit hjem for at hjælpe med at holde fugt i luften , og bære løstsiddende tøj vasket i uparfumeret vaskemiddel .

………….

Som jeg skrev fik jeg i dag resultatet af prøverne. Og det blev bekræftet, at der er tale om Mønt-eksem.
Det har så taget 5 år at få stillet den diagnose, utallige lægebesøg, henvisninger osv….Men ok. Pyt. nu ved jeg hvad det er.

Som det fremgår ovenfor, kan det ikke behandles (slås ned) men det kan dæmpes, og man kan slippe for generne.

For de der ikke har prøvet at ligge søvnløs fordi hele ryggen klør som sindssyg, og man forsøger at rive sig til blods i desperation, stå op og tage kolde bade, sidde op i en stol i et køligt lokale om natten, ja der kan jeg blot fortælle jer, at vi der oplever dette, er villige til næsten alt.

Som jeg skrev er jeg i et behandlingsforløb, bestående at pillekur (PredniSolon 25mg) i 10 dage + lysterapi ca. 25 gange.
Og jeg kan allerede nu konstatere markant fremgang.
Udslet er væsentligt aftaget, og jeg har sovet igennem for første uge i flere år. Og uden at vågne i sengetøj der er blodplettet efter natlige forsøg på at flå huden af.

Øvrige råd, jvf indsatte tekst, jamen det er normalt for alle der har en form for allergi, intet nyt i det. Korte kolde bade, ingen stærk sæbe, ingen perfume osv osv, mon ikke alle kender de råd.

Jeg er nu spændt på, om min neoprendragt vil provokere eksemen frem igen, eller om den i virkeligheden, IKKE har haft nogen indvirkning?
Det kan jeg jo ikke svare på pt.

Men lidt glad,- det er jeg nu.

 

 


Kommentarer

Neopren allergi. Resultat foreligger. — 13 kommentarer

 1. Hej Bensen
  Kan du reducere/fjerne symptomerne ved at undgå direkte kontakt med neoprendragten?
  Jeg har ikke selv oplevet neopren-allergi, men synes alligevel at det er rart at have en tynd, langärmet T-shirt (=rash guard) indenunder våddragten. Jeg er godt klar over, at den ikke helt skärmer for kontakt med neoprenen i hals- og håndleds-regioner, men hvis princippet virker, kunne der måske syes manchetter på rashguarden af samme materiale (spandex/nylon/polyester, men ikke neopren)? Näste problem er selvfölgelig at finde en rashguard fra livet og nedaf…! – der findes faktisk rashguard leggings, men dem har jeg ingen erfaring med!
  Mvh Niels

 2. Tak for kommentar.
  Jeg har selvfølgelig forsøgt forskelligt, herunder også rashguard +lycra trøjer. Har en begrænset effekt.

  Men, hvis der er tale om Mønteksem, som jeg beskriver, så er det ikke neoprenen, men fugten der er problemet. Og, HVIS teorien passer, så forsvinder reaktionen på neopren/fugt ved den rette behandling.

  Når jeg er færdig med min lys+pille behandling, vil jeg lige runde artiklen af.

  /Bensen

 3. Kunne godt tænke mig at vide, om disse lysbehandlinger virker. Fik stillet diagnosen mønteksem for 1.5 år siden af en hudlæge, men egentlig ingen behandling udover en tube detmovat….. Og ja jeg har kløet som en sindsyg. Har været ved en anden hudlæge, der sagde det kunne jo være 100.000 men prøv med nogle lysbade….. Det gjorde jeg så en 7-8 gange uden resultat, og venter nu på Marselisborg. Så vil meget gerne høre om behandling med disse piller og lys er løsningen. For en ting er da sikkert, hvis man ikkebhavde sit gide humør, var man da blevet sindsyg af den kløen….

 4. Indtil videre har det haft en stor effekt med lys og piller.
  Jeg har ikke haft udbrud, ligesom jeg nu kan sove uden at klø mig til blods.
  Har haft ca 20 lysbehandlinger, og skal have ca 4-5 mere.

  Kan jo ikke kureres men undertrykkes. Stor postiv effekt hos mig.

 5. Jeg fik konstateret mønt eksem efter en biopsi foretaget på Marselisborg hospital ( var henvist fra andet hospital i forbindelse med sygdom opstået på grund af fejlmedicinering ) det er nu over 3 år siden. Jeg fik diagnosen og en besked om at gå hjem og smøre med Dermovat – spise antihistaminer -det har jeg gjordt siden og det har intet hjulpet. Har i perioder ikke sovet om natten på grund af kløe ( ryggen er det værste sted at gøre noget ved ). Jeg har i perioder ( og flere gange opsøgt egen læge ) haft store problemer med at der opstår betændelse i nogle af udbrudene. Jeg er lige nu i behandling hos en hudlæge som har konstateret at der er stafylikok infektion i eksemen og jeg behandles for dette – så må vi se – man kan næsten blive vanvittig af den kløe. Jeg er ikke tivivl om mine problemer med mønt eksem er en bivirkning af en alvorlig fejlmedicinering – men det er der ingen læger der indrømmer

 6. Hej Karen.
  Jeg stoppede med lysbehandliger efter 35 gange og før sommerferien. På det tidspunkt havde jeg lagt cremen væk, og havde ikke hudkløe.
  Nu ca 4 mrd senere, er det kommet igen, og jeg smører mig atter med Dermovat og oplever nattekløe som du beskriver.
  Når jeg synes at det er slemt nok, påbegynder jeg en ny omgang lys. Det er jo dødsygt, men åbenbart det eneste der for mig virker.
  Har du forsøgt dig hermed?

  Og rigtig god bedring.
  /Bensen
  Redaktør her på siden

 7. Hej
  Har lidt meget af mønteksem og er ogsaa frustreret over den “manglende” behandling, men har kunnet konstateret at ved sommer tid når jeg går langs stranden og sopper i vandkanten, så forsvinder eksemen som dug for solen!
  Ved ikke om det er saltet der udtørre huden og solen der virker i samme retning, men virker gør det! (Og så spiser vi sikkert også anderledes om sommeren, men ved ikke om det har den store indvirkning)
  Mvh Jørgen

 8. Hejsa Jørgen.
  Jeg fik det råd af hudlægen, at være så meget i solen som overhovedet muligt, uden solcreme, men selvfølgelig uden at blive skoldet.
  Og det virkede også for mig.
  Til gengæld er efteråret rigtig skidt for mig nu, og antager jeg må i lysbehandlig igen i foråret.

  /Bensen

 9. Har lige fået konstateret mønteksem (umiddelbart PGA nitrilhandsker (gummihandsker)) …….er der håb forude…(bruger solen til at holde det nede (når den ellers er der) og køleposer om natten)

 10. Hejsa.
  Lysbehandlinger hjælper for en tid. Antager du er forsynet med rigelige mængder hormoncreme.
  Ellers må man vist lære at leve med det. Gode dage/nætter og mindre gode,- kolde bade osv.

 11. Hej – jeg har jf. hudlæge også mønteksem (hænder, skinneben og albue). Min hud går endnu mere i stykker og tørrer helt ud ved brug af cremer fra lægen og fjerner ikke kløen. Det gør til gengæld cremen Itch Stop. Den er egentlig købt til min hest og virker formidabelt både på hesten og mig selv – selvom den ikke umiddelbart er egnet til menneskebrug (der anbefales handsker når cremen smøres på). Cremen er meget drøj i brug og påføres i et tyndt lag. Den tager kløen næsten med det samme og holder min mønteksem i ro i flere dage. Jeg har ikke oplevet bivirkninger ved at bruge den indtil videre, men kan desværre ikke sige, om andre vil have det og hvis man bruger det på store dele af kroppen. Vil blot give min egen gode erfaring videre, hvis andre kunne have glæde af produktet og også kunne slippe for den ulidelige kløe fra mønteksemen. Mvh Dorthe

 12. @Dorthe: Mange tak, alt der kan bidrage til symptombehandling modtages med glæde.
  Kender ikke produktet, men hvis det virker for dig er der jo chance for at andre også kan have positiv effekt.
  Antager det er et hormonprodukt?

  På recept? (hos dyrlæge)

  • @bensen
   Hov, har først set dit svar nu, så derfor mit meget sene svar. Jeg ved ikke om det er et hormonprodukt, men det kan købes receptfrit mange stedet, hvor de forhandler produkter til større dyr – det dukker op hvis du søger på det på google 🙂
   Mit mønteksem er her i foråret på magisk vis forsvundet (7-9-13) efter en større omgang pencillin-behandling (ikke mod selve mønt-eksemen). Så det er helt fantastisk – gad vide om det kunne hjælpe andre også?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.