GPS erfaringer.

24satelliteUagtet at jeg for 400 år siden rent faktisk blev uddannet som navigatør, har jeg ikke særlige forudsætninger for at at vide noget om GPS til speedbrug.
Dog har jeg de seneste måneder rodet en del med det, og min viden om valide målinger, peaks, fordele og ulemper er markant forbedret.
Når jeg i nedenstående forholder mig til GPS, er det udelukkende til surfbrug, og primært rettet mod den målgruppe der synes det er sjovt at nørde med tingene, samt selvfølgelig, sejle stærkt og dokumentere det her på siden via Speed.

For nemheds skyld deler vi begrebet GPS ind i 3 kategorier.

Mobiltelefoner med gps
Gps uden doppler
Gps med doppler.

 

Mobiler med gps.

Rigtig mange surfer med deres mobil i vesten. Ud over det rent sikkerhedsmæssigt kan være en gevinst, er det jo sjovt og let at se hvor hurtigt man sejler, samt distance, mellemtider osv.
Til det brug findes mange apps, de mest anvendte (eller dem jeg lige kender) er Endomondo og Ski-tracker.
Begge let tilgængelige, gratis og lette at arbejde med via pc.
Giver en indikation af fart, men ikke ret meget mere. Efter alle de filer jeg har kigget, og det er altså rigtig mange, kan jeg konstatere at de er yderst ustabile, og ikke særlig velegnede til speedmåling.
Langt de fleste mobiltelefoner har en standardopsætning på deres gps, der er lavet for at spare batteri. Det betyder at gps er sat op til, udelukkende at gemme et punkt når der sker en ændring i enten hastighed, eller retning. Det sparer batteri og hukommelse på telefonen, men betyder at et track er en lang række brudte streger, og rigtig mange peaks (fejlmålinger) fordi gps “tror” den er et sted, men i virkeligheden et andet. Det der til søs hedder dead reconing (på dansk bestiksejlads) og egentlig en tænkt beregning på grundlag af den kurs og fart der har været holdt forud.
Naturligt nok, opbevares mobiler typisk i en vandtæt pose, stuvet langt nede i vesten, lige ved siden af tudekiksen og smøgerne. Og, det gør ikke målingerne bedre 🙂Skærmbillede 2014-11-08 kl. 19.33.59

GPS uden doppler 

Egentlig er der ikke meget forskel på NYE gps med og uden doppler. Selve beregningen af data er selvfølgelig forskellig, vi husker nok alle dopplerudregninger fra vores studietid? Det der med at måle hastighed på objekt i bevægelse.
Jeg har haft mange gps, og ødelagt de fleste pga hårdhændet brug. De fleste har ikke kunne holde til de mange G jeg trækker når  jeg slam-styrter.
Man skal huske at man skal rette opsætningen på gps uden doppler, for også de har unoden med den tåbelige opfindelse,- smart-track.
Samme som med mobilerne, de gemmer kun ved ændringer, og også af hensyn til batteritiden.
De gamle gps,- Garmin Foretrex til eksempel, var slemme hertil. Dertil kommer, at nogen af dem har midlingstider på 10 sekunder og derover. Kan vi jo ikke bruge til noget.
Har du en gps uden doppler, så ind i opsætning og sæt data til korteste interval, typisk 1-2 sekunder.
Igen. Placering af devicen er vigtig. Dog er der markant forskel på hvor meget signal der går tabt. Gps placeret i vesten har få ubrudte steder i track, hvor en mobils track består at en hel masse streger.
Det bedste har jeg erfaret, er montering af gps på vesten, skulder, arm, ryg er et hit. Lomme i vesten ikke.
Og så noget sjovt.
Min Garmin Forerunner 205 tracker bare, uanset hvor jeg har den placeret, i lommen på vesten, håndled eller skulder, ingen brudte tracks og 1 sekund midling.
Min Garmin Forerunner 910 xt derimod,- det kan den ikke lide. Når jeg har den på hånden, så mister jeg signal ind i mellem, så den har jeg på vesten, og har ikke haft udfald lige siden.

GPS med doppler

Den hidtil mest benyttede GT31 er bare en bundsolid gps,- stabile 1 sekunders målinger, aldrig peaks. Arbejder i SBN filer, og det kræver et analyseprogram at kigge mere på data.
Jeg har øffet en masse om brugerinterface på denne gps, og kort fortalt. Fuldstændig håbløs. Dog skal det siges, har man en gang fået den indstillet og benytter sd-kort, så ingen problemer.
GT31 er ved at være en gammel sag, og bliver nok overhalet af Canmore doppler der fås til ca. kr. 500.
Dog er Canmore pt ikke godkendt til officielle speedmålinger ifølge GPS-Speed.com, vil dog tro det kun er et spørgsmål om tid.
Jeg ved ikke meget om Canmore, ud over at jeg har set et par track, og de er fine og ubrudte. Identiske med GT31.
Claus har netop modtaget sin, og har lovet at skrive lidt om den, det oploades her når jeg modtager det.
Læs anmeldese af Canmore 

Håndtering af data.

Jeg har jo hidtil bedt om at modtage data i GPX fil format.
Her til morgen modtog jeg data fra blandt andet Martin,- der havde lavet det indlysende forsøg, at sejle en tur med en almindelig gps ( Suunto) og Canmore doppler gps.
Han smed de to filer i sit program og konstaterede ganske rigtigt, at de viste ens, og det var jo godt.
Han sendte begge filer til mig, og jeg kunne kun give ham ret.
DVS indtil jeg opdagede at filen fra Canmore ikke af sig selv blev lavet i dopplerformat, men i almindelig format.
2 timer senere er jeg blevet klogere.
GPX filer understøtter ikke dopplerdata. Det vil sige at en dopplergps måling der gemmes i GPX format ikke har dopplermåling og derfor er fejlhæftet.
Heldigvis havde jeg en anden fil fra Canmore, og her kommer den, når rigtigt format FIT, straks op i doppler analyse.
Jeg håber at modtage filen fra Martin i andet format, og så er der grundlag for en egentlig sammenligning. Når det sker, smider jeg lige et skærmdump her.

Hvis jeg skulle købe en ny gps, og er meget optaget af fart, ville jeg købe en doppler, og nok en Canmore, eller en ny GT31 der er under udvikling.
Ikke meget forskel i pris vist.

Mens vi venter på fil til sammenligning.
Kort og godt. Placering af gps er det vigtigste. Jo mere frit udsyn der er, jo bedre resultat, og det gælder alle, både mobiler og gps.

Jeg vender tilbage med analyse af fil, og håber snart, en anmeldelse fra Claus,- vi er mange der er spændte.

Så fik jeg filen, og har kørt den igennem programmet.

Canmore:
canmoremaling
Suunto
suunto

Ikke den store forskel, og så alligevel.
Husk på, at vi mange gange har analyseret Suunto, og det har været uhyre stabile målinger.

Jeg er blevet oplyst om følgende placering af devices.
Suunto var omkring håndled
Canmore var i vandtæt indpakning og i vesten. (det forklarer huller i tracket)

 

Tid Suunto Canmore
10 sek 38,982 38,795
2 sek 39,488 39,688
Max 39,637 39,920

Ovennævte sammenligning er mellem en rigtig god gps og en dopplergps. Suunto opdaterer hvert sekund. Alligevel forskel i tracks.

Vi har et lille uafklaret problem. Det viser sig, at data fra Canmore oprindelig er kørt igennem et konverteringsprogram, og dopplerdata kan være gået tabt i den forbindelse.
Det kigger jeg lige på i morgen, orker flere filer og data i dag.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.