Foil=farligt eller…?

Redaktionen får løbende henvendelser om stort og småt, nyheder, ideer osv.
Og spørgsmål.

I weekenden fik jeg en henvendelse på farlighed ved windfoil ift gammeldags windsurf.

Er det farligere at windfoile end at windsurfe?

Det korte svar er nok ja.

Efterhånden som farten på windfoil stiger og længden på masten (den i vandet) bliver længere og længere, så må man formode, at risikoen for skade ved styrt er forholdsvis stor.

En stor mand på +90 kg der styrter fra 1 meters højde med 25 knobs fart er selvfølgelig ret udsat for at kontakten med vandet og/eller grej kan give skader af forskellig slags.

Meen, styrt med samme 25 knob fra almindelig windsurfer kan nu også være ret udfordrende.
For 2 timer siden snakkede jeg med en meget dygtig windsurfer der styrtede for nyligt, og fik skade på rygraden,- så det generelt en kontaktsport 🙂

Jeg har foilet nu i ca. 2 år, og lavet masser af styrt. Langt de fleste er ganske harmløse hvor man vælger at lægge sig ned til læ af forskellige årsager, og disse er fuldkommen stille.
I begyndelsen lavede man en del luvstyrt og også en del hvor man styrtede bagover, men dem bliver der længere og længere imellem.

Men stadigvæk.
Det er nok farligere at windfoile, end at windsurfe, ikke mindst fordi man hele tiden har en vinge siddende under boardet, og det må man ikke glemme.
Skulle man være uheldig,  og stifte nærmere bekendtskab med den i forbindelse med et styrt, så kan det nok gå rigtig galt.
Har kun set ganske få meldinger om at det skulle være sket, heldigvis.

Jeg kender faktisk en del windsurfere, der direkte adspurgt om windfoiling indgår i deres overvejelser, svarer at det er fravalgt,- det er for farligt.

Ok, fair nok, det er jo op til den enkelte.

Spørgsmålet er så, hvorfor overhovedet gøre det, hvorfor udsætte sig for yderligere risiko når man er på vandet?

Tja, jo også op til den enkelte, for mig er det noget med at komme ud af comfortzonen, måske genopdage fornemmelsen af at surfe, være begynder igen, og så er det jo noget nyt, sjovt at være en del af det også.

Og så kommer man nok ikke helt uden om, tanken om at det KAN gå galt,- det pirrer voldsomt…..man ved at man KAN styrte, og sidst og ikke mindst….fartfornemmelsen…er helt unik.

Så svaret er,- ja det KAN være farligt, men det er det jo også at sætte sig op på en el-cykel.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.